rotvalli.ninja

Miten valtaan talon?

Oranssi ry:n opas – Miten valtaan talon?

Eli mitä kannattaa huomioida valtaukseen ryhdyttäessä. Ensinnäkin kannattaa olla hyvin tietoinen siitä, että talonvaltaus on nykyään kielletty lailla.

Kenen talo tai tila on, kenen maalla ja miksi se seisoo toimettomana, onko SE juuri OIKEA, onko siellä asukkaita tai naapureita, mitä tapahtuu VALTAUKSEN JÄLKEEN?

Ottakaa ensin selville, saisiko tilan käyttöön muutenkin. Kannattaa tehdä tarkat suunnitelmat toiminnasta ja sen rahoittamisesta. Myös vastuuhenkilöiden ja -järjestöjen tulee olla tiedossa.

Kun omistaja kaikesta huolimatta on antanut pakit ja te pysytte kannassanne, on käykää läpi seuraavat asiat:

  • Miksei omistaja suostunut ehdotukseen?
  • Onko suunnitelmiin jäänyt aukkoja?
  • Onko työnjako tasapuolinen?
  • Ketkä kantavat vastuun, ollaanko yksimielisiä?
  • Ketkä johtavat valtausta?

Lähettäkää lehdistötiedotteita mahdollisimman moniin paikallisiin tiedotusvälineisiin ja kutsukaa toimittajat paikalle tutustumaan tilanteeseen ja pitäkää heitä ajan tasalla. Tiedottakaa tapahtumien kulusta naapuristolle ja ohikulkijoille; kertokaa myös mitä itse olette suunnitelleet tilaan.

Virkavalta saapuu paikalle jokatapauksessa, päästäkää se tutustumaan tilanteeseen ja selostakaa asiallisesti valtauksen tarkoitus. Poliisin pyytäessä poistumaan paikalta voi harjottaa kansalaistottelemattomuuta ja antaa poliisin kantaa koko sakki ulos, muttei koskaan virkavallan vastustamista, älkää panko hanttiin kannettaessa.

Tehkää valtauksesta flaijeri valaisemaan tilannetta ja esittämään valtauksen perustelut, ja jakakaa sitä ympäristöön. Tilaan tai taloon sisäänpääsy vaatii usein lukon tai ikkunan särkemistä. Korjauksista on huolehdittava välittömästi.

Aina on päätettävä, kuka istuu vahdissa sisällä, kuka jakelee flaijereita ja muuta tietoa lähitienoilla, kuka korjailee rikkoutuneet paikat, kuka siivoaa (!), kuka tekee julisteita, flaijereita ja banderolleja, kuka hoitaa virkavallan opastamisen, kuka päivystää tiedoitusvälineitä ja antaa haastatteluja.

Tärkeintä on väkivallattomuus. Kukaan valtaukseen osallistuvista ei saisi olla päihtynyt, uhota, sooloilla tai rikkoa paikkoja. Epäasiallinen käytös vie kaiken uskottavuuden koko asialta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: