rotvalli.ninja

Dragon Mining aikoo etsiä kultaa Tampereen seudulla – aiempi kaivos pilasi vesistöt ja suljettiin

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt australialaisen Dragon Mining -kaivosyhtiön uuden varausilmoituksen keskiviikkona 20. toukokuuta. Päätös koskee vajaan 20 neliökilometrin aluetta Pukalan eteläpuolella, saman yhtiön ympäristörikoksista tunnetun ja sittemmin suljetun Oriveden kultakaivoksen ympärillä. Alue ulottuu myös Tampereen Viitapohjan puolelle. Varausalueella sijaitsee luonnonsuojelualueita.

Dragon Miningilla on jo ennestään malminetsintälupa Oriveden kultakaivoksen lähellä sijaitsevalle, vajaan 50 hehtaarin alueelle (Sarvisuo 3), sekä toiselle, runsaan 40 hehtaarin alueelle (Sarvisuo 1-2). Pitkän linjan ympäristörikollinen Dragon Mining joutui viime vuonna sulkemaan aiemman kaivoksensa Orivedellä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä. Jo sitä ennen sekä Vaasan hallinto-oikeus että aluehallintovirasto hylkäsivät kaivosyhtiön ympäristölupahakemukset ja totesivat ratkaisuissaan, että Oriveden kultakaivoksen toiminta on aiheuttanut merkittävää vesistöjen pilaantumista. Aluehallintoviraston mukaan muun muassa Ala-Jalkajärven kalasto ja rapukanta ovat tuhoutuneet Dragon Miningin toiminnan takia.

Käytännössä Dragon Mining on tuhonnut Oriveden luontoa ikivanhojen ympäristölupien turvin, sillä valitusprosessit ovat vieneet vuosia. Avi hylkäsi Oriveden uusimishakemukset jo vuonna 2010, mutta yhtiö kaivuutoimintaa jatkui vuoden 2006 luvilla vielä vuoden 2019 alkupuolelle asti. Valitusrumba kesti niin kauan, että Dragon Mining ehti kaivaa haluamansa kultamäärän kaivoksen sulkemiseen mennessä ja jättää jälkeensä tuhoutuneita vesistöjä ja muun muassa salaa perustetun laittoman kaatopaikan, jota ei välttämättä ikinä saada siivottua.

Oriveden kaivostunneleihin on dumpattu muun muassa öljytynnyreitä, räjähdelaatikoita, muovia ja metallia yli viidentoista vuoden ajan. Laitonta kaatopaikkaa tutkitaan törkeänä ympäristön turmelemisena.

Ympäristörikoksia ja protesteja eri puolilla Suomea

Dragon Mining -yhtiöllä on Suomessa kultakaivoksia Oriveden lisäksi Valkeakoskella ja Huittisissa. Yhtiöllä on myös Sastamalassa rikastamo, jonne kaivosten kultamalmi viedään käsiteltäväksi. Yhtiöllä on myös Ruotsissa rikastamo ja kaivos.

Huittisten kaivos on valuttanut korkeita uraani-, arseeni- ja metallipitoisuuksia Kokemäenjoen vesistöön. Vuonna 2014 kaivoksen viimeisestä laskeutusaltaasta ulos johtavan ojan alfa-aktiivisuus oli tuohon aikaan 1590 Bq/kg, kun Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kehottaa säteilyturvallisuudesta vastaavia viranomaisia päättämään toimenpiteistä, jos säteilyarvot ylittävät 1000 Bq/kg. Laskeutusaltaista lähtevien ojien vedessä uraania mitattiin yli 20 μg/l. Euroopan komission SCHER-tiedekomitean suositus ympäristöhaitallisuuden raja-arvoksi pintavesissä on murto-osa tästä, 0,1-1 mikrogrammaa litrassa. Maan ystävien ja Hitaiden akatemian syksyllä 2014 julkaisema raportti on edelleenluettavissa verkossa.

Valkeakoskella puolestaan yhtiön uusi kaivos synnytti paikallisten asukkaiden ja ympäristöaktiivien protesteja vuonna 2019. Kaivosta vastaan syntynyt Pelastetaan Kaapelinkulma -liike järjesti muun muassa mielenosoituksen Valkeakoskella, samaan aikaan kun kaivoksen avaamista pyrittiin hidastamaan ja estämään. Ympäristön puolustajat onnistuivat pysäyttämään louhintatyöt useina päivinä muun muassa blokkaamalla työkoneita ja kaivokselle johtavia teitä. Valkeakoskella syntyi myös useiden kuukausien protestileiri. Valkeakosken kaivoshankkeen vastaisen protestiliikehdinnän yhteydessä myös Sastamalan rikastamo pysäytettiin päiväksi. Samanaikaisesti kaivoksen luvista ja toiminnan haittavaikutuksista käytiin useita valitus- ja oikeusprosesseja, joista osa on edelleen kesken.

Tässä vaiheessa ei ole vielä selvää, johtavatko malminetsintäluvat ja varausilmoitus uuden kultakaivoksen avaamiseen Oriveden ja Viitapohjan alueella. Jos kaivoslupa prosessin myötä myönnettäisiin, Dragon Mining voisi jälleen jatkaa Oriveden vesistöjen saastuttamista. Kuten kaivosyhtiö itsekin sanoi sijoittajilleen, Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että niistä valittamalla ympäristölle tuhoisaa toimintaa voidaan jatkaa jopa vuosikausia. Todennäköistä kuitenkin on, että myös muualla Suomessa nähty protestiliikehdintä rantautuisi uuden kaivoksen mukana myös Tampereen seudulle.

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: