rotvalli.ninja

Poliisi luokitteli tamperelaisen jalkapalloseuran kannattajaryhmän “riskiryhmäksi”

Tampereen Palloveikkojen TPV:n kannattajaryhmä Tammelan Voima on luokiteltu poliisin toimesta riskiryhmäksi, johon kohdistetaan erityistoimia.

Tammelan Voima ry:n puheenjohtaja Sema Hokkanen kirjoittaa tapahtumakulusta kannattajaryhmän ylläpitämässä blogissa osoitteessa paltsaristi.fi

“Tammelan Voima on poikkeuksellinen kannattajaryhmä, jonka toiminta perustuu arvoihin. Joukkomme on aidosti moni-ilmeinen ja me uskomme jalkapalloon. Tammelan Voima ei ole aiheuttanut järjestyshäiriöitä ja osaamme kunnioittaa myös vastustajaa. Tästä huolimatta Tammelan Voima on luokiteltu riskiryhmäksi, johon kohdistetaan erityistoimia. Onko urheilukatsomoissa tilaa erilaisuudelle? Mikä on toivottua kannattajuutta?”

paltsaristi.fi

Voisi kuvitella, että tämänkaltaisia luokituksia jaetaan vain kannattajaryhmille, jotka ovat tunnettuja väkivaltaisesta toiminnastaan.

Tammelan Voimalla on kuitenkin nollatoleranssi väkivaltaa kohtaan ja seuran historia tukee tämän periaatteen noudattamista. Jopa Tampereen katukuvassa näkyvissä näkyvissä paidoissa ja tarroissa, joissa jalkapallo murskaa hakaristin, on taustalla tarina, joka kertoo kannattajaryhmän arvoista:

Eräänlaisena tribuuttina St. Paulia kohtaan Tammelan Voima lanseerasi oman, antifasistisen t-paitamallinsa. St. Paulin ikoniseksi kohonneessa kuvassa nyrkki murskaa hakaristin. Koska Tammelan Voima haluaa irtisanoutua väkivallasta, päätimme tehdä tuotteen, jossa meille rakas jalkapallo musertaa hakaristin. Mielestäni viesti on samalla sekä pehmeä että selvä. Me emme halua ojentaa nyrkkiä vaan jalkapallon.

paltsaristi.fi

Tammelan Voiman blogissa epäillään, että yksi syy luokitteluun oli joidenkin kannattajaryhmän aktiivien osallistuminen natsien vastaiseen mielenosoitukseen Tampereella vuonna 2017:

Suurin poliittinen ponsi oli se yksinkertainen seikka, että mielestämme natsismi ja fasismi on perseestä.

Toki tiesimme riskin leimautumisesta, mutta ainakin itse naiivisti ajattelin, että tässä ollaan niin sanotusti hyvien puolella. Muun muassa Iltalehden välityksellä levisi kuva, jossa Tammelan Voiman bandis oli näkyvästi esillä. Olin iloinen ja jopa hieman ylpeä lähettämästämme viestistä. Mielestäni jalkapallo ja kannattaminen on positiivinen voima, joka lisää onnellisuutta ja perustuu tasa-arvoisuuteen. Englannin kielessä on sanonta ’peoples game’ – ihmisten peli – ja Tammelan Voima uskoo sekä ihmisiin että jalkapalloon.

paltsaristi.fi

Tämän kaltainen luokittelu on kuitenkin ikävää kannattajaryhmälle, sillä se luo negatiivisia mielikuvia ryhmän toiminnasta. Tammelan Voima toteuttaa yhdenvertaisuuden ja rasisminvastaisuuden periaatteita käytännössä ja siihen kuuluu mm. varojen kerääminen vammaisjalkapalloon, vähävaraisten junioreiden tukeminen ja erityisryhmäfutistoiminta.

Tammelan Voima on tukenut sähkärifutisjoukkue TPV Powerchairia useampana vuotena.

Riskiryhmäluokittelusta on myös konkreettisia seuraksia. Kannattajaryhmän jäsenet ovat joutuneet nöyryyttäviin perusteellisiin ruumintarkastuksiin vierasmatkoilla.

Hokkanen kysyykin blogikirjoituksessa:

Alleviivaan vielä kerran: Tammelan Voiman toiminta jalkapallokatsomoissa ei anna minkäänlaista aihetta näihin toimenpiteisiin. Jos poikkeustoimia harjoitetaan, tulisi niiden perustua todistettuun näyttöön. Tammelan Voiman ylle langetettu epäluuloisuus tuntuu täysin kohtuuttomalta ja perusteeton pelon lietsonta johtaa ylireagointeihin. Se ei voi olla jalkapalloilumme etu.

paltsaristi.fi

Yksi asia on kuitenkin selvä. Vaikka viime kaudella tuli turpaan ja TPV tippui Ykkösestä ja poliisi luokittelee kannattajat ääriryhmäksi, ei Tammelan Voiman edustama iloinen anarkia tuhkadu jatkossakaan.

%d bloggaajaa tykkää tästä: