rotvalli.ninja

Dokumenttivinkki: Kenelle vesi kuuluu?

Ylellä esitettiin 4.5.2020 Ulkolinja-dokumenttina Voittoa vedellä -ohjelma, joka käsittelee pyrkimyksiä kaupallistaa vesi. Kysymys vedestä ja sen omistajuudesta on pinnalla niin meillä kuin maailmallakin, ja sen ajankohtaisuus vain kasvaa, kun ilmastonmuutos etenee ja aiheuttaa monille alueille lisääntyvää kuivuutta.

Finanssipiirit näkevät vedessä ”uuden öljyn”, kilpaillun markkinahyödykkeen, jota pitäisi myydä eniten tarjoaville. Kuivuuden koettelemassa Australiassa on jo vesipörssejä, jotka myyvät vettä viljelijöille markkinahintaan. Tämä on ajanut monet viljelijät ahdinkoon ja jopa pakottanut lopettamaan työnsä.

Vesimarkkinoiden kannattajat esittävät veden arvostuksen lisääntyvän sen hinnan noustessa. Näin he katsovat tekevänsä ympäristöteon – samalla kun tienaavat miljoonia.

Monet tutkijat ja aktivistit kuitenkin kritisoivat veden yksityistämistä. He näkevät siihen liittyvän suuren vaaran siitä, että ihmiset jäävät enenemässä määrin vaille tarvitsemaansa vettä, ja että veden saatavuus ja laatu voivat heiketä.

Kansainväliset sijoittajat eivät välitä kunnostaa vesiverkostoja ja panostaa vedenpuhdistuksen parantamiseen, vaan pyrkivät saamaan itselleen mahdollisimman suuret tuotot lyhyessä ajassa. Sen jälkeen voi poistua paikalta ja jättää vesihuollon sotkut muiden hoidettaviksi ja maksettaviksi. Tämä on nähty esimerkiksi Englannissa ja Walesissa, jotka yksityistivät koko vesihuoltonsa 1980-luvulla Margaret Thatcherin johdolla.

Ohjelma on katsottavissa vuoden 2021 loppuun saakka Yle Areenassa https://areena.yle.fi/1-50361218.

Aihe pinnalla myös Suomessa

YK:n yleiskokous on jo 10 vuotta sitten hyväksynyt päätöslauselman, jossa tunnustetaan oikeus puhtaaseen veteen ihmisoikeutena. Se ei vielä tarkoita, että vesi säilyisi yhteisenä hyödykkeenä, mutta on kuitenkin askel, joka osoittaa, että vettä ei voi jakaa vain eniten maksaville. Sen vuoksi on tärkeää huolehtia, ettei paikallisia vesivaroja ja vesilaitoksia yksityistetä, vaan pidetään ne yhteisomistuksessa.

Suomessakin on puhuttu veden yksityistämisestä, ja reaktiona tähän Vesi on meidän -kansalaisaloite sai tarvittavat 50 000 nimeä täyteen kahdessa päivässä. Siinä vaaditaan vesivarojen säilyttämistä yhteisenä omaisuutena, jota ei saa yksityistää ja altistaa voitontavoittelulle.

Paikallinen omistus mahdollistaa paikallisten asukkaiden tarpeiden huomioimisen ja myös tulevaisuuteen katsominen on kannattavaa. Laadukkaasta ja saatavilla olevasta vedestä on hyötyä kaikille, ja nyt on varmistettava, että sitä on saatavilla myös tulevaisuudessa ilmastonmuutoksesta huolimatta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: