rotvalli.ninja

Viinikanlahden uuden kaupunginosan ideakilpailun voittaja on valittu

Tamperelaisen arkkitehtitoimisto Noanin Lakes & Roses -työ voitti kilpailun. Suunnitelmassa alueelle rakennettaisiin kaupunkityylisiä umpikortteleita, mutta vastapainona on myös tuttu puistomainen rantareitti ja pääosin kävelylle ja pyöräilylle varattuja katuja.

Suunnittelukilpailu koskee nykyisen Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon aluetta ja lähiympäristöä Viinikanojalta Hatanpäänkadulle asti. Nykyisen jätevedenpuhdistamon tilalle rakennetaan parhaillaan uutta nykyaikaista puhdistamoa maan alle Sulkavuoreen.

Uusi kaupunginosa

Viinikanlahteen on Lakes & Rosesissa suunniteltu tulevan asunnot noin 3 000 asukkaalle. Määrä vastaa vuotuista asukasmäärän lisäystä Tampereella. Alueen valmistumiseen kuluu kuitenkin noin 15 vuotta.

Suunnitelmassa talot rakennetaan suljetuiksi kortteleiksi, joiden keskelle jää rauhallinen sisäpiha. Rannan puoleisten talojen on tarkoitus olla alueen matalimpia ja korkeimmat talot sijoittuvat Hatanpään valtatien ja Hatanpäänkadun varteen.

Alueelle rakennetaan myös uusi koulu- ja päiväkotikeskus. Taloijen alakertaan on suunniteltu myös liiketiloja ja toimistotilaakin alueelle olisi suunnitelmassa tulossa.

Alue osaksi kaupunkia

Viinikanlahden alue poikkeaa monista muista kaupungin viime vuosien ja vuosikymmenten rakennusprojekteista. Se sijaitsee lähellä keskustaa, minkä vuoksi mahdollisuudet esimerkiksi kävely- ja pyöräliikenteelle ovat toista luokkaa kuin vaikkapa Vuoreksessa. Myös toimisto- ja liiketiloille lienee helpompi saada vuokralaisia, kuin kaukana kaupungista.

Alue eroaa toisesta hiljattain keskustan lähelle rakennetusta kokonaan uudesta alueesta Ranta-Tampellasta siinä, että Viinikanlahti on monelle kaupunkilaiselle tärkeä reitti niin ulkoilulle kuin työ- ja asiointimatkoillekin. Viinikanlahdenpuiston rantareitti on tarjonnut kulkuväylän kaupungista Hatanpään sairaalalle ja arboretumiin.

Kaikkien kaupunkilaisten käytössä olevaa aluetta ei olla suunnitelmassa vähentämässä. Suunnitelmassa Pyhäjärven rannassa kulkee koko matkalla vihreä puisto. Lisäksi nykyisen Takon soutajien hallin paikkeille on tulossa yleinen uimaranta.

Kävelijöiden ja pyöräilijöiden sujuva liikkuminen keskustan suuntaan on tarkoitus toteuttaa nykyisten reittien lisäksi kahdella uudella. Toinen kulkisi suoraan Ratinan alikulkutunnelin suunnasta Viinikanlahden yli ja toinen Ratinaniemestä nykyisen Takon soutajien nurkille.

Henkilöautolla kulkevia varten alueelle on tarkoitus rakentaa kaksi pysäköintitaloa. Autoilu keskitetään alueella parille pääreitille. Lisäksi huoltoajo on suunnitelman mukaan mahdollista muuallakin, mutta alueella painotetaan kävely- ja pyöräliikennettä.

Ratikkareitin suunniteltu jatko etelään Härmälän ja Pirkkalan suuntaan kulkee Viinikanlahden alueen ohi ja tulevat asukkaat pääsisivät todennäköisesti kulkemaan myös ratikalla tulevaisuudessa.

Voittajasuunnitelmaan voi tutustua lähemmin osoitteessa: https://awards.viinikanlahti.weup.city/proposal/dw3785zdh?view_mode=true&start_index=0

%d bloggaajaa tykkää tästä: