rotvalli.ninja

Älä eristäydy – järjestäydy!

Pandemiaksi julistettu COVID-19 leviää kiihtyvää tahtia ja yhteiskunnissa tapahtuu isoja muutoksia tahdilla, jota harva Euroopassa asuva on kokenut. On selvää, että tämä vaikuttaa myös yhteiskunnallisiin toimijoihin. Massatapahtumia on peruttu, turhia lähikontakteja karsittu ja hygieniakäytännöt on otettu vakavasti.

Silti monella herää kysymys siitä, mitä muuta me voisimme tehdä?

Keskinäinen avunanto, järjestäytyminen ja solidaarisuus eivät ole arvoja, jotka heitetään ikkunasta kriisin kolkuttaessa ovella, sillä juuri silloin niitä tarvitaan – ja historia on monesti osoittanut, että juuri hädän keskellä ihmiset osaavat huolehtia toisistaan. Minkälaisilla yhteisöllisillä ratkaisuilla voimme lisätä paikallista resilienssiä? Kuinka voimme yhteisönä torjua tietämättömyydestä seuraavia lieveilmiöitä? Nämä ovat kaikki avoimia kysymyksiä joiden ratkaisemiseen tarvitsemme jokaisen panosta.

Yksi suurimmista lieveilmiöistä on epävarmuus ja väärän tiedon leviäminen. Tehtävämme on tässä kahtiajakoinen. Meidän on kyettävä seulomaan ja välittämään oikeaa ja ajantasaista informaatiota, sekä oltava valmiita muuttamaan omia käsityksiämme ja toimintaamme tuoreen asiantuntijatiedon pohjalta. Kehoitamme seuraamaan WHO:n ja THL:n tiedotusta aiheesta ja välttämään turhaa viranomaistiedon kyseenalaistamista mututiedon pohjalta.

Tällä hetkellä keskeinen kamppailu on riskiryhmien suojelu. Seuratkaa tämän suhteen ajankohtaisia ohjeistuksia ja välttäkää käyttämästä tarpeettomasti resursseja. Oireettoman tulisi pidättäytyä ruokalähetti- ja kotiinkuljetuspalveluiden käytöstä jos on mahdollisuus käydä kaupassa, sillä kaikilla tätä mahdollisuutta ei ole. Voit myös käydä kaupassa niiden puolesta, jotka eivät mahdollisten oireiden takia voi ottaa riskiä. Erityisesti terveydenhuollon kuormittamista tulisi välttää viimeiseen asti.

Vaikka virus ei katso luokkaamme, on tärkeää muistaa, että eri ihmiset ovat hyvin eri tilanteissa eivätkä voi toimia samalla tavalla. Tässä keskinäinen avunanto on tarpeen. Esimerkiksi hoiva-alalla etätyömahdollisuudet ovat vähäisiä ja sama koskee monia muita aloja. Vapaaehtoinen karanteeni ei ole kaikille mahdollista, stigmatisointi ei pysäytä virusta eikä tartuttaja ole koskaan tappaja. Tämän hetkisen tiedon valossa epidemiaa ei voi estää, ainoastaan hidastaa. Meidän on hyväksyttävä se, että tartuntoja on tulossa ja epidemiavaiheessa olemme jokainen yhtälailla potentiaalisia tartuttajia.

Tilanteen pitkittyessä ongelmat kasaantuvat usein niille, joilla niitä on jo valmiiksi. Älä jätä heitä yksin, vaan tarjoa niin taloudellista, materiaalista kuin henkistä apua.

Monet suunitelmat peruuntuvat tai lykkääntyvät, mutta toimettomaksi ei tarvitse jäädä.

Lähiyhteisön haavoittuvat jäsenet voivat tarvita apua ostoksissaan, etenkin kun perustavikkeita voi ajoittain joutua hakemaan useammasta kaupasta. Auta heitä. Etenkin desifiointi- hygienia ja pesutarvikkeiden jakaminen omista varastoista ihmisille, joilla niitä ei ole, tai alueelle jossa nämä ovat apteekeista tai kaupoista loppu, on tärkeää. Et hyödy kymmenestä saippuasta kotonasi, jos naapureiltasi ja lähikontakteiltasi puuttuvat saippuat. Älä kuitenkaan vie desinfiointiaineita tai muita hygieniatarpeita työpaikaltasi!

Vältä turhia fyysisiä kontakteja, mutta älä eristäydy. Soita ystävillesi, kysy mitä kuuluu ja voitko olla avuksi.

Jos koulut ja päiväkodit jossain vaiheessa suljetaan, mieti voitko tarjota apua esimerkiksi lastenhoidossa.

Perusta naapurustoosi yhteisiä whatsapp- tai muita pikaviestinryhmiä, joissa avunantoa voi koordinoida ja tarpeista kertoa.

Ihmisiä voi ja kannattaa edelleen nähdä jos on oireeton, kunhan huolehtii perushygieniasta. Hyvä vaihtoehto on nähdä ulkona esimerkiksi kävelyn tai juoksulenkin merkeissä.

Me emme tällä hetkellä tiedä kuinka kauan nykyinen tilanne kestää tai kuinka vakavaksi se vielä kehittyy. Siksi on tärkeää ottaa ajoissa käyttöön keinoja, jotka auttavat meitä jaksamaan tilanteessa myös henkisesti.

Viruksen yhteiskunnalliset vaikutukset eivät jää pelkästään tartuntoihin. Älkää lopettako poliittista aktiivisuutta! Ottakaa käyttöön etäkokouksia, pikaviestinsovelluksia, olkaa keskeliäitä ja jakakaa ideoitanne eteenpäin. Oletko haaveillut podcastien tekemisestä tai tubettamisesta? Nyt on täydellinen aika sille. Peruuntuuko luento tai työryhmä? Järjestäkää se Internetissä. Pandemia on ennen pitkää ohi ja meidän on oltava vahvoja sitä seuraavassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Toisaalta taistelu pandemiaa vastaan voi tuoda ihmiskuntaa yhteen ennennäkemättömällä tavalla ja tätä kriisin keskellä syttynyttä liekkiä tulee vaalia, jos haluamme pysäyttää ilmastonmuutoksen, joka on edelleen suurin uhka kaikelle elämälle Maapallolla.

Terv. Muutamat toverit

%d bloggaajaa tykkää tästä: