rotvalli.ninja

Kansainvälinen boikottikampanja Turkin autoritaarista hallintoa vastaan on rantautunut Suomeen

Kansainvälinen boikotti Turkissa lomailua, Turkkilaisia yrityksiä ja Turkissa valmistettuja tuotteita kohtaan rantautui Suomeen maanantaina 9.12.2019, kun turkkiboikottiin.net-sivusto julkistettiin sosiaalisessa mediassa.
Konkreettinen alkusyy boikottikampanjalle on Turkin valtion 9.10.2019 aloittama miehityssota Koillis-Syyriassa, Rojavan autonomisella alueella. Turkin armeija on rekrytoinut tähän tarkoitukseen entisiä ISIS-taistelijoita ja jihadisteista koottuja puolisotilaallisia sotajoukkoja. Sodassa on todistetusti käytetty kemiallisia aseita, hyökätty siviilikohteisiin sekä lääkintähenkilökuntaa vastaan ja teloitettu julmalla tavalla naisia, esimerkiksi Tulevaisuuden Syyria -puolueen puheenjohtaja Hevrîn Khelefin. Viimeisimpien tietojen mukaan Turkin ja sen liittolaisten epäillään käyvän laitonta elinkauppaa Gire Spin miehitetyssä kaupungissa, Koillis-Syyriassa. Syytökset ovat erittäin vakavia, sisältäen myös epäilyjä ihmisten tappamisesta heidän elintensä tähden.
Turkin valtio on viimeisen neljän vuoden aikana luisunut nopeasti presidentti Recep Tayyip Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa yksinvaltaiseksi autoritääriseksi hallinnoksi. Erdoganin hallinto on kitkenyt ne demokratian rippeet, mitä Turkissa vielä 2010-luvun alkupuolella oli olemassa, ja opposition, työntekijöiden, median sekä kurdien ja muiden vähemmistöjen perusoikeuksia on rajoitettu ankarasti. Muun muassa edellä mainitut tahot ovat joutuneet Turkin poliisin, salaisen palvelun ja armeijan vainon kohteeksi samaan aikaan kun satoja tuhansia ihmisiä on erotettu viroistaan ja työpaikoiltaan laajoissa puhdistuksissa. Esimerkiksi työntekijöillä ei Turkissa ole vapaata järjestäytymis- ja neuvotteluoikeutta, vaan ammattiliittojen jäseniä, aktiiveja ja johtajia vainotaan, vangitaan ja erotetaan työpaikoiltaan aktiivisuutensa takia.
Turkki boikottiin -kampanjan tekemän taustatyön perusteella kampanjointi keskittyy aluksi lomamatkoihin Turkissa sekä suomalaisten tekstiili- ja vaateyritysten turkkilaiseen tuotantoon. Suomalaisten tekstiili- ja vaateyritysten turkkilainen tuotanto ei kohtaa niitä vastuullisuusperiaatteita, -standardeja ja -sitoumuksia, joita yritykset itse ovat luoneet ja kertoneet julkisesti noudattavansa. Olemme toiveikkaita, että nämä epäkohdat saadaan korjattua yhteisymmärryksessä kyseisten yritysten kanssa.
Lomamatkailu Turkissa puolestaan tuo Erdoganin hallinnolle sen kipeästi tarvitsemaa ulkomaista valuuttaa, valtion kärsiessä vakavasta valuutta- ja talouskriisistä. Matkailualan yritykset kytkeytyvät vahvasti maan hallitseviin piireihin ja sotatalouteen. Esimerkiksi maan suurimman lentoyhtiön, Turkish Airlinesin, hallituksen puheenjohtaja  Mehmet İlker Aycı toimi jo 1990-luvulla Erdoğanin poliittisena neuvonantajana. Hänet palkittiin lentoyhtiön puheenjohtajuudella vuonna 2015, kun Erdoğanin hallinto puhdisti yhtiön johtopaikat ja asetti niihin AKP-puolueelle lojaaleja tukijoitaan. Turkin valtio omistaa 49% Turkish Airlinesin osakkeista.
Turkki boikottiin -kampanja kehottaa boikotoimaan kaikkea Turkissa tuotettua, matkailua Turkkiin ja turkkilaisia lentoyhtiöitä. Samalla se vaatii Suomen valtiota lakkauttamaan kaikki myöntämänsä 21 asevientilupaa Turkkiin, mitkä tällä hetkellä ovat voimassa. 
Kokonaisen maan ja valtion boikotoinnille on perusteensa silloin, kun maa rahoittaa mm. verovaroin ja turismilla sodankäyntiään. Tiedostamme että esimerkiksi tekstiiliteollisuus tarjoaa työtä usein naisille, mutta jos tästä saadut veroliirat käytetään sotaan naisten oikeuksia korostavaa yhteiskuntamallia vastaan Koillis-Syyriassa, ovat tavoitteet vakavassa ristiriidassa keskenään.
turkkiboikottiin.net

Kommentoi

%d bloggaajaa tykkää tästä: