rotvalli.ninja

SEIS! Turkin invaasiolle Pohjois-Syyriaan! -mielenosoitus Tampereella

Kurdistanin ystävät Tampere -verkosto järjestää lauantaina Tampereella mielenosoituksen Turkin hyökkäystä vastaan ja solidaarisuudeneleenä Syyriassa taisteleville kurdeille. Mielenosoitus alkaa klo 15:00 Tullinaukiolta ja marssii Keskustorille, jossa on neljän aikoihin puheita.

Puhujina ovat mm. kansanedustaja Anna Kontula sekä tutkija Tuomo Melasuo. Melasuo toimi ennen eläköitymistään TAPRI:n tutkimusjohtajana sekä Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuksen professorina.

“Toivomme että tieto mielenosoituksesta saavuttaisi mahdollisimman monet ja paikalle tulisi sankka joukko ihmisiä. On velvollisuutemme auttaa Rojavaa.”

Kata Strömberg, yksi mielenosoituksen järjestäjistä pohtii.

Mielenosoittajat vaativat että:

  1. Suomen on EU:n puheenjohtajamaana toimittava Turkin agressioiden lopettamiseksi ja pyrittävä takaamaan rauhanomainen ratkaisu konfliktille.
  2. EU:n on vaadittava ehdotonta lentokieltoa konfliktialueelle.
  3. Asekauppa Turkkiin on jäädyettävä välittömästi koko EU:n alueella.
  4. EU:n on asetettava Turkki kauppasaartoon.

Pohjois-Syyriassa asuu tällä hetkellä yli kaksi miljoonaa ihmistä: kurdeja, arabeja, assyyrialaisia ja armenialaisia, jotka muodostavat Pohjois-Syyrian demokraattisen federaation, eli Rojavan. Kyseessä on itsehallintoalue, joka on toiminut alueella vuodesta 2012 lähtien. Itsehallinto yhdistää joukon ihmisiä erilaisista etnisistä ja uskonnollista taustoista, ja sen keskiössä ovat suora demokratia, naisten oikeudet ja ekologia. Federaatio on onnistunut tuomaan kauan toivottua rauhaa konfliktien raatelemaan Syyriaan.

Federaation puolustusjoukot eli SDF (Syyrian demokraattiset joukot) ovat olleet yksi tärkeimmistä ISIS:n vastaisista voimista Syyriassa, ja on heidän ansiotaan että ISIS on pystytty kukistamaan lähes täysin. Taistelu ei ole kuitenkaan ohi, ja ISIS:n solut jatkavat sissisodankäyntiään ja pyrkivät vahvistamaan asemiaan useissa kohteissa Syyriassa. Sota johtaisi todennäköisesti useiden SDF:n jo vangitsemien ISIS-taistelijoiden pakoon, mikä aiheuttaisi myös globaalia uhkaa. 

“Olisi anteeksiantamatonta, jos niin sanotut länsimaat kääntäisivät nyt selkänsä valtavia uhrauksia rauhan puolesta tehneille Syyrian demokraattisille joukoille ja miljoonille siviileille, joihin Turkki on kohdistanut massiivisen sotakoneistonsa,”

Strömberg kritisoi.

Turkin sotatoimet uhkaavat välittömästi ISIS:n vastaista kamppailua, ja samalla tuovat sodan sinne, missä rauhaa on pyritty rakentamaan vuosia. On meidän velvollisuutemme ottaa kantaa ja auttaa heitä, jotka ovat taistelleet puolestamme paremman maailman luomiseksi!

Välittömän kansainvälisen paineen ansiosta lukuisat valtiot Suomi mukaan lukien ovat jo tuominneet hyökkäyksen ja asettaneet myöntämänsä asevientiluvat Turkkiin uuteen tarkasteluun. Myös edellä mainitut vaatimukset on mahdollista saavuttaa Rojavaa puolustavalla yhteistyöllä. 

Mielenosoituksen facebook-event.

%d bloggaajaa tykkää tästä: