rotvalli.ninja

Vaikka emme haluaisi myöntää sitä, ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa on kyse sodankäynnistä

“Minua kutsuttiin ennen kapteeni Moottorisahaksi. Nyt olen Nero, joka sytyttää Amatsonin tuleen. Mutta nythän on queimada” toteaa Brasilian fasistipresidentti Jair Bolsonaro humoristisesti Amazonian sademetsissä riehuvista historiallisista metsäpaloista. Brasilian avaruustutkimuskeskuksen INPEn mukaan Amazonian metsäpalojen määrä on noussut 83% viimevuodesta 83 000 metsäpaloon.

Aiemmin tässä kuussa Bolsonaro erotti INPEn edellisen johtajan, koska tämä oli julkaissut tietoa edellisen kuukauden palotilanteesta.

NASAn 13.8. ottamassa satelliittikuvassa näkyvät metsäpalojen synnyttämät savupilvet Rondoniassa ja Amazoniassa.

Bolsonaro käytti kaikkia käytössä olevia keinoja voittaakseen vuoden 2018 presidentivaalit. Galluppeja johtanut vastaehdokas, entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva junailtiin vankilaan korruptoituneen tuomarin avulla, joka on nyt Brasilian hallituksen oikeusministeri.

Laura Huhtasaari (ps.) iloitsee fasistin valtaannoususta.

On miltei puuduttavaa toistaa, että fasistien ja äärioikeiston puheet demokratiasta, sananvapaudesta, korruptionvastaisesta taistelusta tai median, oikeuslaitoksen ja poliisin puolueettomasta ovat kaikki pelkkää sanahelinää.

Missä tahansa äärioikeisto nousee valtaan, voimme nähdä, että nämä kaikki ovat ainoastaan retorisia keinoja vallan saamiseksi, eikä yksikään fasisti tai äärioikeiston edustaja aio niitä kunnioittaa – päinvastoin.

Vuonna 1928 julkaistussa propagandajulisteessa väitetään valheellisesti, että Hitleriä sensuroidaan estämällä hänen puhumisensa. Viisi vuotta myöhemmin hänen poliittisia vastustajiaan murhattiin keskitysleireillä.

Äärioikeistolle ja fasisteille kyse on ainoastaan vallasta, ja sen saavuttamiseksi kaikki keinot ovat sallittuja, kunhan niistä ei jää kiinni. Tai kunhan kiinnijääminen tapahtuu vasta sitten, kun sillä ei ole enää merkitystä.

Kun joukko perussuomalaisia, uusnatseja ja muuta äärioikeistoa nousivat julkisuuteen äärioikeistolaisen leirin tapahtumista, jossa tunnettujen vasemmistolaispoliitikkojen kuvia käytettiin maalitauluina, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho totesi Ilta-Sanomille:

Se on tietysti typerää käyttää oikeiden ihmisten naamoja maalitauluina. Vielä typerämpää ottaa siitä valokuvia ja levittää niitä julkisuuteen. En sitten tiedä, mitkä motiivit ovat tähän olleet

Jussi Halla-Aho

Viesti on suhteellisen selvä. Halla-Aho pitää typeränä sitä, että tästä jäätiin kiinni ja vielä oman toiminnan seurauksena. Teko itsessään ei ollut puheenjohtajalle ongelmallinen, mistä kertoo se, että vain vähän aikaa myöhemmin Halla-Aho piti Perussuomalaisten kansanedustajan osallistumista saman tahon järjestämälle äärioikeiston marssille hyvänä asiana.

“Sota on politiikan jatkamista toisin keinoin”

Otsikon lainaus on yksi sodankäynnin maksiimeista preussilaisen kenraalin Carl von Clausewitzin kirjassa Sodankäynnistä. Se on sotateorian klassikko, ja kirjan sodankäynnin luonnetta sekä sodan ja politiikan yhteyksiä koskevat kohdat ovat kestäneet hyvin aikaa, vaikka kirja julkaistiin jo 1800-luvun alkupuolella.

Se tulee ymmärrettäväksi kuitenkin vasta, kun sen rinnalle otetaan kaksi muuta maksiimia: Sota on osa politiikkaa, ei itsetarkoitus, ja sotaa tulee välttää, jos poliittiset keinot riittävät päämäärään pääsyyn.

Clausewitzin oivallus oli, että sota on alisteista politiikalle ja sota on vain politiikan jatkamista toisin keinoin. Sodankäynnissä kyse on vuorovaikutteisesti kasvavasta väkivallan käytöstä, jossa pyritään nujertamaan vihollinen riittävää voimaa käyttäen. Siinä ei ole mitään myötäsyntyisiä moraalisia tai poliittisia rajoituksia, vaan ne muotoutuvat sotaa käyvien osapuolien toimesta – tai jäävät muotoutumatta.

On naiivia ajatella, että ympäri maailman nousevat äärioikeistolaiset hallinnot pidättäytyisivät politiikan jatkamisesta sodalla, jos heidän valta-asemansa joutuu uhatuksi ja jos heillä on riittävän varma ote valtion sotilaallisesta voimasta. Kyse on enemmän siitä, että heillä on ollut muita, parempia keinoja päästä päämääriinsä.

Vaikuttaa siltä, että äärioikeistolaisten toimijoiden tapa lähestyä politiikkaa on lähempänä Clausewitzilaista ajattelua, kuin heidän vastavoimillaan. He eivät sitoudu poliittisiin tai moraalisiin rajoitteisiin, vaan muokkaavaat niitä tarpeidensa ja kykyjensä mukaan, sekä siinä määrin, mitä vastapuoli antaa periksi.

Kyseessä on silti jatkuva hyökkäys. Suomessakin Perussuomalaiset hyökkäävät kaikkia niitä instituutioita ja toimijoita vastaan, jotka näyttäytyvät tavalla tai toiseella esteenä heidän poliittiselle nousulleen, tai joita vastaan hyökkäämällä on yksinkertaisesti mahdollista kasvattaa kannatusta ja sitä myöten valtaa.

Sveitsiläiset palkkasoturit kohtaavat ranskalaiset Marignanon taistelussa vuonna 1515.

Samalla äärioikeiston vastavoimat muistuttavat toimintatavoiltoon pikemminkin keskiaikaista ruhtinasta, joka on mobilisoinut sotavoimansa taistelukentälle sovittuun kellon aikaan ja asetellut joukkonsa ennalta sovittuun taistelujärjestykseen, kuin shakkinappulat, tulevaa voimankoittoa varten.

Elämä vastaan kuolema

Nykyinen tilanne poikkeaa kuitenkin kaikista aikaisemmista. On kyse sekä ihmiskunnan että koko planeetan tulevaisuudesta. Bolsonaron yllyttäessä maanviljelijöitä polttamaan lisää korvaamatonta sademetsää, Brasiliaan tehdään uusia investointeja kansainvälisen suurpääoman toimesta. Joillekin fasismin nousu tietää lihavia vuosia, kun aikaisemmin saavuttamattomat luonnonvarat ovat jälleen vapaata riistaa.

Fasistiset, äärioikeistolaiset ja populistiset toimijat asettuvat rinta rinnan ilmastonmuutoksen vastaista kamppailua vastaan. Pääoma menee sinne, missä on mahdollista tehdä voittoja.

Muiden on kysyttävä, että kummalla puolella he haluavat olla.

Tämä kysymys saattaa vaikuttaa yksinkertaistelulta ja sivistynyt henkilö epäilee aina, kun asiat pyritään esittämään mustavalkoisina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö asiat joskus olisi täysin mustavalkoisia, ja nyt me olemme sellaisen asian äärellä.

Greta Thurnberg toteaa

Jos ilmastonmuutos ei pysähdy, meidän on pysäytettävä se. Se on mustavalkoista. Selviytymisessä ei ole harmaita alueita.

Greta Thurnberg

Zapatistojen viimeisimmässä tiedotteessa puolestaan todettiin:

On kyse sodasta järjestelmän ja luonnon välillä, Tässä yhteenotossa ei ole sijaa vivahteille tai pelkuruudelle. Joko olet järjestelmän puolella tai sitten olet luonnon puolella. Kuoleman puolella tai elämän puolella.

Lähde

Kun katsomme Amazonian palavia sademetsiä, ei pitäisi olla kenellekään epäselvää, että kyse on kuoleman joukkojen etenemisestä.

Kysymys on siitä, että kumman puolen sinä aiot valita?

%d bloggaajaa tykkää tästä: