rotvalli.ninja

Hyvää maailman ylikulutuspäivää!

Tänään maanantaina 29.7. olemme kuluttaneet loppuun maapallon uusiutuvat luonnonvarat. Suomalaiset voivat taputtaa itseään selkään, sillä olemme todellakin tehneet osamme; suomalaisten laskennallinen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna 5. huhtikuuta.

Brittiläinen The Guardian sanomalehti uutisoi edellisellä viikolla, kuinka Brasiliassa Amazonin sademetsää hakataan satellittikuvien perusteella nurin yli kolmen jalkapallokentän verran minuutissa. Jos tämä tahti pysyy yllä, se tarkoittaa tarkoittaa 4320 jalkapallokenttää päivässä ja yli 1,576,800 jalkapallokenttää vuodessa.

Jos vertaus jalkapallokenttiin tuntuu liian hankalalta tavalta hahmottaa tahtia, jolla sademetsiä katoaa, niin Tampere on kooltaan 523,4 neliökilometriä. Tämän heinäkuun aikana sademetsää hakataan arviolta kolmen Tampereen kokoisen alueen verran.

Kouriintuntuvia esimerkkejä ilmastonmuutoksesta ja maapallon kantokyvystä riittää.

BBC uutisoi edellisellä viikolla, ettei meillä ole 12 vuotta aikaa pelastaa maapallo, vaan pikemminkin 18 kk. Tämä ei tarkoita tietenkään sitä, että maapallo loppuisi vuonna 2021. Kyseessä on Potsdamin ilmastoinstituutin johtajan, emeritusprofessori Joachim Schellnhuberin näkemys siitä, että seuraavien 18kk aikana käydään kriittisiä kansainvälisiä neuvotteluita Yhdistyneiden kansakuntien johdolla, ja jos näissä neuvotteluissa ei onnistuta sopimaan riittävistä keinoista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, menetämme viimeiset mahdollisuudet rajoittaa lämpeneminen 1.5 tai 2 asteen alapuolelle.

Independent puolestaan uutisoi tuoreesta havainnosta, jonka mukaan jäätiköt sulavat vedenpinnan alapuolella 100 kertaa arvioitua nopeampaa.

Vallankumous tai romahdus

Suomea ja Eurooppaa ovat tällä ja edellisellä viikolla piinanneet ennätyshelteet. Helleaaltojen ympärille on muodostunut jonkinlainen keltaisten lehtien epävirallinen kisa siitä, kuka keksii raflaavimman nimen helteille; käristyskupoli, seksihelle, hellehelvetti, tai luciferin häntä.

Samalla Suomessa galluptuloksia johtaa puolue, joka kieltää ilmastonmuutoksen olemassaolon. Myöskään vallassa oleva hallitus ei ole sitoutunut tarpeeksi radikaaleihin keinoihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Jos katsotaan maailmanpolitiikkaa, yhä useammassa poliittisesti merkittävimmistä maista johtoon on noussut äärinationalistisia, oikeistolaisia, autoritaarisia ja fasistisia miehiä, jotka paitsi kiistävät ilmastonmuutoksen, toimivat räikeästi koko ihmiskunnan selviytymismahdollisuuksia vastaan. Jo aikaisemmin mainitussa Brasiliassa valtaa pitää äärinationalistinen Bolsonaro, Kiinassa Jiping, Venäjällä Putin Turkissa Erdogan, Yhdysvaltoja johtaa tietenkin Trump ja Britanniaa liittyi juuri samaan sarjaan äänestämällä johtoon Bojon. Pienemmistä pelureista puhumattakaan.

Herää kysymys: Jos ihmiskunta todella haluaa selvitä tähän asti suurimmasta haasteestaan, voimmeko todella luottaa siihen, että Yhdistyneet kansakunnat nykyisine johtajineen saavat aikaan tarvittavat muutokset, kun iso osa näistä ei edes usko ilmastonmuutokseen ja ne jotka uskovat, eivät esitä tarpeeksi radikaaleja ratkaisuja. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että olemme kulkemassa päinvastaseen suuntaan, ja ilmastonmuutoksen sekä ympäristöongelmien ratkaisemien sijaan me olemme kiihdyttämässä niitä.

Yhdysvaltalainen folkmuusikko, runoilija ja ammattiyhdistysaktiivi Utah Phillips totesi aikoinaan, että Maapallo ei ole kuolemassa, sitä tapetaan ja näillä tappajilla on sekä nimet että osoitteet.

Mitä tahansa olitkaan tekemässä, jos se ei tavalla tai toisella kytkeydy ilmastonmuutoksen torjumiseen, niin unohda se ja järjestäydy. Meillä on tärkeämpääkin tekemistä, sillä kuolleella planeetalla ei ole niin töitä, kouluja kuin uraputkiakaan.

%d bloggaajaa tykkää tästä: