rotvalli.ninja

Tampereella tänä viikonloppuna järjestettävällä anarkistisella vastakulttuurifestarilla on pitkät perinteet

Anarkistinen vastakulttuurifestivaali Musta Pispala järjestetään tänä viikonloppuna 12.–14. heinäkuuta. Tapahtumapaikkana on tietenkin Pispalan kaupunginosa.

Tämä on järjestyksessään neljästoista kerta, kun Tampereella järjestetään kyseinen tapahtuma. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2005, samana vuonna kun Vastavirtaklubi avattiin.

Vuosien saatossa festivaalin ohjelma ja kokoonpano on vaihdellut ja se on ollut eräänlainen paikallisen anarkismin sulatusuuni, jonka ohjelma on aina muodostunut vähintään yhtä paljon sattuman ja tarjonnan, kuin järjestäjäporukan mietinnän tuloksena.

Tietyt ydinelementit ovat festivaaleilla kuitenkin säilyneet vuodesta toiseen, vaikka kaikki tapahtumapaikkoja, tapahtuman kestoa ja järjestäjäporukkaa myöten on vaihtunut useampaan otteeseen. Näitä ovat keikat, työryhmät ja urheilutapahtumat.

Paluu punkpainotteisempaan Mustaan Pispalaan

Musta Pispala -viikonloppuna on totuttu näkemään keikkoja, joissa painotus on yleensä ollut punk-musiikissa, mutta usein tapahtuman yhteydessä järjestetyissä aloitusbileissä on ollut tarjolla myös kone- ja rapmusiikkia. Tänä vuonna aloitusbileitä ei kuitenkaan järjestetä, mutta musiikkia on kuitenkin tarjolla Vastavirtaklubilla perjantaina ja lauantaina.

Viikonlopun keikat järjestetään Vastavirtaklubilla

Punkpainotteisten alakerran keikkojen lisäksi yläkerrassa järjestetään lauantaina myöskin jonkinlaiseksi perinteeksi muodostuneet levymessut, joiden livemusiikkitarjonnasta vastaa Dunes sekä anarkistisia työväenlauluja esittävä Luokkaviha.

Työpajojen ohjelma julkaistu

Työryhmiä nähdään tänäkin vuonna, vaikka työryhmätarjonta on supistunut totutusta viikonlopun mittaisesta ohjelmasta lauantain ohjelmaan. Työryhmät ja niiden aikataulut löytyvät täältä. Järjestäjät toteavat, ettei tänä vuonna pidetty vapaata työryhmähakua, vaan järjestäjät ovat kutsuneet valitut tahot työryhmien pitäjiksi. Tästä huolimatta festareille on rotvallin tietojen mukaan ilmoitettu oma-aloitteisesti muutamia työryhmiä.

Osasyynä muutokseen työryhmien järjestämisessä on tänä vuonna ilmeisesti ollut päällekkäiset varaukset tiloissa, joissa työryhmiä on perinteisesti järjestetty.

Työryhmiä on tänäkin vuonna laidasta laitaan. Halukkaat voivat osallistua esim. queeranarkistiseen zinetapaamiseen ja luovan kirjoittamisen työpajaan. Tiedonjanoisille on infoa mm. Oikeutta läheteille -kampanjasta. Sekä perjantaina että lauantaina on myös julkkarit, kun perjantaina julkaistaan zine Pispalan kirjastolla ja lauantaina anarkistiliitto Alusta julkaisee periaateohjelmansa paperisen version samassa paikassa. Näiden lisäksi on nikkarointityöpajaa lapsille, vankitukijärjestö AMMR:n bingo, hiustenleikkauspajaa, traumatukea ja Ug Drag Workshop, joka julistaa: “lisää punkkia dragiin, lisää dragiä punkkiin!”

Sunnuntaina festarit päättyvät Pispalan harjulla järjestettävään koristurnaukseen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: