rotvalli.ninja

Miten toimia, kun läheinen aktivoituu fasistisessa liikkeessä?

Jos ystävä, perheenjäsen tai tuttu alkaa tukemaan aktiivisesti fasistista liikettä, läheisten väliintulo on usein tehokas keino saada henkilö ajattelemaan uudestaan. Jokaisen kohdalla tilanne on tietenkin erilainen ja eri ihmisiin toimivat eri keinot. Tässä on kuitenkin joitakin yleisiä ohjeita väliintuloon.

  1. Kaikki lähtee puhumisesta. Älä sivuuta läheisesi kiinnostumista fasismista, vaan puutu siihen heti. Älä kuitenkaan lähde mukaan ideologiseen väittelyyn. Fasistiseen aatteeseen uskovaa henkilöä on hyvin vaikea saada muuttamaan mielipiteitään haastamalla hänen ideologiaa tai tarjoamalla tutkittua tietoa jotka osoittavat hänen väitteensä vääriksi. Sen sijaan myötätunto, empatia ja kuunteleminen ovat usein tehokkaita keinoja.
  2. Pyri tunnistamaan läheisesti elämästä vastoinkäymisiä, jotka ovat laukaisseet kiinnostuksen fasismia kohtaan. Nämä voivat olla traumoja, hyväksikäyttöä, addiktiota, mielen sairauksia tai yksinäisyyden ja osattomuuden kokemusta. Harva ryhtyy fasistiksi ideologian itsensä takia, vaan usein taustalta löytyy kysymykset yhteisöstä, identiteetistä ja oman elämän merkityksellisyydestä. 
  3. Yritä tarjota hänelle apua hänen ongelmiensa rakentavaan käsittelyyn. Jos henkilö myöntää avuntarpeensa, hänet voi tämän jälkeen ohjata ammattiauttajan pariin.
  4. Haasta läheisesi kohtaamaan omia ennakkoluulojaan. Tämä voi olla vaikeaa aatteellisesti itseään lietsovan fasistin kohdalla, mutta jos saat hänet kohtaamaan yhdenkin hänen vastustamansa ihmisryhmän jäsenen ainutlaatuisena ja tasa-arvoisena ihmisenä, sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia. 

Ja jos on mahdollista, älä tee näitä asioita yksi, vaan pyri löytämään ainakin yksi luotettu henkilö, jonka kanssa voitte miettiä interventiota.

%d bloggaajaa tykkää tästä: